en-Gró biodynamiky = 500 a 501

12/10/2021

Long time no see. Dneska bych vám chtěl představit základní pilíř biodynamického zemědělství, preparáty roháček 500 a křemenáček 501. Rozdílem je oblast použití - roháček na půdu a křemenáček na listy. Společným rysem je jejich "zrání" nebo "dynamizace" v kravském rohu v zemi. 

Začnu s roháčkem. Základ pro tento preparát se tvoří na podzim (dejme tomu v říjnu). Pro roháček je potřeba, jak z názvu vyplývá, roh. Podle přednášek prof. Steinera je nejvhodnější použít kravský roh nejlépe z krávy, která už měla telata. Jó, kde ho sehnat? Domluvit se na jatkách, nebo s někým kdo má krávy. Do rohu se potom namačká kravinec, nechá se zaschnout a vkládá se na půl roku do země. Musí se pokládat otvorem dolů tak, aby při deštích voda obsah z rohu nevymývala. Zakopává se cca 0,5 m do hlíny, která je co možná nejlepší na živiny. Hlavně si místo označit, ať po půl roce netápete, mezi kterými sloupky nebo u kterého stromu že jste ten poklad zakopali. Stejně tak jako půda na zimu odpočívá a nabírá živiny, aby mohla na jaře poskytnout vše potřebné pro bujení a růst rostlin, sbírá do sebe i roháček zemské síly a energii = dynamizace. Na jaře potom v období Velikonoc je čas roháček vykopat, obsah vyklepnout a buď hned použít nebo v suché formě uchovat například ve sklenici v suchu a temnu. Rohy se dají použít znovu, takže ty taky schovejte na suchém místě. 

Kdy a kolik? Preparátu není potřeba mnoho. Na naše pozemky cca 1,5 ha nám stačí 3-4 rohy = asi 400 g preparátu, ze kterého pak postupně máme přibližně 70 litrů postřiku, kterým pošplícháme ve dvou cyklech hned na jaře na půdu vinohradu. Suchá hmota se rozmíchává do dešťové odražené vody alespoň 60 minut tak, aby vždy v jednom směru utvořila hladina vodní vír až na dno nádoby a poté můžeme měnit směr. Tak dojde k dokonalému promíchání a rozpuštění preparátu. Postřik se provádí na půdu, je možné ale taky "zalívat" nebo injektovat přímo do hlíny, třeba i zároveň s orbou/okopem. Jde o přírodní hnojivo a výživu půdy

Druhým preparátem, který se používá už na rostlinu (na listy) je křemenáček 501. Ten se ukládá do země na druhou polovinu roku. Z názvu je zase jasné, z čeho je - neobyčejně obyčejný křemen. Stačí posbírat pár křemenných kamínků a ty rozdrtit až na jemný prášek. Na preparátových dnech v Kutné Hoře jsme je drtili kovovou tyčí v hmoždíři a hrubý prášek pak rozměňovali válením sklenice přes získaný "písek". Jemný prášek se potom troškou zamočí dešťovou vodou, umíchá se kašička a ta se nalije do rohu. Kašička se nechá na slunci zaschnout a roh pak můžeme zakopat od Velikonoc do půlky září 0,5 m do země. 

A zase kolik a kdy? Pro naše potřeby stačí křemenáčku opravdu málo - na naše vinohrady cca 5 g (jedna kávová lžička) a 70 l odražené vody. Roh tak stačí jeden a naplnit do poloviny. Zbytek se dá schovat třeba na další rok. Křemenáček se šplíchá jako mlha na listy rostlin. My všechno pěkně ručně. Ne protože by se to muselo, ale traktor hold nemáme. :D


Křemenáček pomáhá rostlinám:

Aplikujeme ve dvou nebo třech cyklech - jednou před květem a jednou nebo dvakrát během růstu hroznů (druhý nejpozději než se začnou barvit). Může pomoct taky po vydatných deštích v kombinaci s přesličkovým čajem (viz článek o přesličce) předejít houbovým chorobám. Postřik provádíme brzo ráno abychom rostlinky nespálili.

Vojta a Anička