en-Vínoknížky aneb co máme doma o víně

28/02/2022

Říkali jsme si, že se mezi vámi najdou nějací vášniví knihomilci a vínopijci, kteří by ocenili tipy, kde si rozšířit obzory. Kromě našeho blogu a instagramu samozřejmě. Proto jsme posbírali knížky, které máme doma o víně.  Z většiny nejde o knížky, které by se četli od začátku do konce, ale v každé z nich je spousta informací, zajímavostí, mnohdy příběhů ze života a taky nápověd či postupů pro vinohradníky, vinaře i milovníky vína.

Obecný úvod do výroby vína lze najít v knížce od Viléma Krause. Pro milovníky infografiky je nádherně zpracovaná obecná kniha Vinografie - najdete tam vše od sběru po degustaci. Tu bych určitě doporučila i jako dárek pro milovníky vína. Máme čtyři knihy od Miloše Michlovského (a další budou pravděpodobně následovat). Od Bobulí po šampaňské. Pan docent Michlovský je v ČR obrovská přední kapacita. Jeho tvorba vychází z dlouholeté praxe a mnohých vinařských úspěchů. Knížky, které se týkají biodynamiky a obecně stylu naší výroby vína jsou od Lukáše Rudolfského, Petra Dostálka a Isabelle Legeron. Samozřejmě nesmíme opomenout každoročně vydávané Výsevní dny podle Marie Thunn. Knihou pro vinaře vhodnou, ale náročnou, je pak Public relations od Luboše Bárty. Přínosná je především pro střední a větší podniky. Ale my malincí jsme si tam svoje našli taky. Je to všestranná učebnice marketingu ve vinařském světě. Momentálně rozečtenou knihou je u mě Neuroenology (u Vojty Technologie šampaňského) od Gordona Shepherda. Skvělé naprosto jiné anglické čtení o tom, co se vlastně děje v našem mozku, když pijeme víno. Odbornost této knížky je na pomezí vinařské a medicínské. A prozatím poslední knihou je rozečtená učebnice angličtiny ve vinařství - WineWords. Ta je podpořena video nahrávkami, krátkými úkoly na porozumění čtenému i gramatickými shrnutími. Všechny zmíněné můžeme jenom doporučit. 
  • Vilém Kraus - Setkání s vínem
  • Darrieussecq Fanny - Vinografie
  • Miloš Michlovský - Příprava bílých vín, Technologie šampaňského, Bobule, Oxid Siřičitý
  • Lukáš Rudolfský - Biodynamické vinohradnictví a vinařství
  • Petr Dostálek, Radomil Hradil - Biologicko-dynamické preparáty
  • Isabelle Legeron - Natural wine
  • Matthias K. Thun - Výsevní dny
  • Luboš Bárta - Public relations a marketingová komunikace v obchodu s vínem
  • Gordon M. Shepherd - Neuroenology
  • a učebnice WineWords - English for Wine Professionals & Wine Lovers


A až dokončíme neuroenology, máme zálusk na další knihy:

  • Madeline Puckette - Wine Folly: Magnum Edition
  • Kevin Zraly - Windows on the World Complete Wine Course
  • Miloš Michlovský - Lexikon chemického složení vína


Anička