Šalvěj lékařská
Taky když slyšíte "šalvěj" blikne vám hned na mysli "babské ucho" a Saxana? Mě pokaždé. Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je vytrvalá, silně aromatická léčivka z čeledi hluchavkovitých.
Šalvěj obsahuje velké množství silic (thujon, salviol, kafr ...), dále třísloviny, saponiny, fytoestrogeny, pryskyřice, vitamíny skupiny B a další minerální látky. Právě díky velkému obsahu thujonu působí jako "přírodní insekticid", protože právě tato látka housenkám, mšicím nebo i hlemýžďům nevoní. Na bylinkové zahrádce funguje krásně šalvějový "čaj", mšice na útěku! Látky obsažené
v šalvěji také podporují obranyschopnost rostlin.
Se šalvějí jsme momentálně ve fázi zkoušení. Samostatně ji nepoužíváme, ale přidáváme ji ve formě čaje ze sušených listů do jíchy, kterou děláme z kopřiv. Stejným způsobem vlastně přidáváme i čaj z přesličky. Zahraniční vinaři (možná i někteří u nás - dejte vědět) využívají čaj ze šalvěje jako občasnou náhradu měďnatých postřiků proti plísni šedé a nepravému padlí. A právě
s tímto záměrem ji přidáváme do postřiků i my.
Kromě zmíněných bylinek se často používá do domácích postřiků i heřmánek, máta, echinacea, chmel nebo mydlice. Vesměs vždy ve formě čaje. O těch někdy příště.
ALE pozor! Víte co je alelopatický efekt? To je schopnost některých rostlin ovlivňovat své životní prostředí vypouštěním (kořenové exudáty, výpary rostlin, nebo i extrakt z louhování) takových látek, které mají negativní nebo pozitivní vliv na okolní rostliny. Přitom rostlina, která toto "vyvádí" z toho nemá žádný užitek (kdyby jo, byl by to už parazit). Pro šalvěj je tato alelopatie typická (viz Cheng a Cheng 2015). Tohle můžeme určitě využít v podobě "přírodního pesticidu" - alelopatie se dá využít jako ochrana proti plevelům a ochrana plodin. Studie na vinohrad jsme nenašli, ale když to funguje na trávy a rajčata (viz Cruz-Silva a Nóbrega 2016), proč by to nemohlo fungovat taky ve vinohradě. Ze studií, které Anička v angličtině načetla vyplývá, že ve vysokých koncentracích šalvěj omezuje růst některých druhů rostlin až o 50% (na výšku i rozměr listu), čím "jednodušší" rostlina, tím větší efekt. Záviselo samozřejmě vždy i na koncentraci. Můžeme se tedy domnívat, že terpeny (= phytotoxiny, látky omezující růst rostlin) v šalvěji obsažené budou mít největší vliv právě na nižší rostliny a houby. To je pro nás dobře a pro padlí je to špatná zpráva.
No a využití pro člověka? Proti zánětu (kvůli obsahu flavonoidů a saponinů), jako dezinfekce a proti bakteriím. Šalvějový čaj je proto vhodný na záněty sliznice dutiny ústní, dásní, při bolestech v krku. Zase se dá říct, že je efekt stejný jako u rostlin - i tady se projevuje alelopatie a potlačování růstu mikroorganismů při zánětu. A stejně jako u rostlin může nadměrné užívání spíše uškodit.
Vojta