S Vojtou píšem blog

Říkali jsme si, že se mezi vámi najdou nějací vášniví knihomilci a vínopijci, kteří by ocenili tipy, kde si rozšířit obzory. Kromě našeho blogu a instagramu samozřejmě. Proto jsme posbírali knížky, které máme doma o víně. Z většiny nejde o knížky, které by se četli od začátku do konce, ale v každé z nich je spousta informací, zajímavostí, mnohdy...

Jak Vojta rád říká a taky vy, co mě znáte, víte, že se na mě biologické praktikum od 6. do 9. třídy dost podepsalo. No vlastně obecně láska a obdiv k přírodě. Takže, ne jen že doma sušíme čaje z bylinek pro nás dva, ale taky sušíme a zkoušíme rozšířit náš "biodynamický herbář". O kopřivě, přesličce a šalvěji už jste...

Naprosto tématický jsme k začátku září vybrali téma kvasinky alias maminky a školení vína. Ať to vezmeme postupně. Hrozny máme vylisovány, 14 dní nám víno leželo na slupkách a pak jsme vylisovali rmut (čistě obrazně, vinobraní ještě nezačalo). Máme tak červený mošt a na řadu přicházejí kvasinky, jednobuněčné houbové organismy. V našem případě...

Protože jsem už říkal, že miluju dřevo (haha, asi proto jsem šel původně na truhláře) není třeba vás dlouho přesvědčovat o tom, že pro červená vína je francouzský dubový sud ta správná volba (a pokud je to potřeba, koukněte na náš článek o sudech). Sud je dalším rozdílem ve výrobě bílého a červeného vína. Pro červená vína typická...

Kdo už ochutnal od Vojty nějaké víno, nebo si ho někdy poslechl, tak ví, že veškerá úroda jde do sudů. A to včetně bílých vín, která máme zatím dvě - Hibernal 2019 a Sunshine 2018. Dřevěné sudy za nás k vínu neodmyslitelně patří.