S Vojtou píšem blog

Kdo už ochutnal od Vojty nějaké víno, nebo si ho někdy poslechl, tak ví, že veškerá úroda jde do sudů. A to včetně bílých vín, která máme zatím dvě - Hibernal 2019 a Sunshine 2018. Dřevěné sudy za nás k vínu neodmyslitelně patří.

V posledním článku Vojta mluvil o tom, že osazujeme meziřadí. Já bych se teď podívala blíž na benefity našeho "plevelu" ve vinohradě. Do vinohradu kupujeme ozeleňovací směs bylin greenmix z biocontu. Osivo je tvořeno semeny vičence (až 35%), jetelů (až 18%), lničky (8%), pohanky (7%), slézu, svazenky, hořčice, kostřav, čičorky, mrkve, jitrocele,...

Dneska bych chtěl po opakujících se dotazech uvést na pravou míru to, v jakém duchu naše vinařství vedeme. Odpověď je biodynamika, ehmmm v light verzi. Pro vás, co nemáte vůbec tušení (a nečetli jste u nás zatím jiný článek!) je to směr, který vychází z ekologického zemědělství ale posouvá jej ještě mnohem dál. Doslova. Až k Měsíci, planetám a...

Long time no see. Dneska bych vám chtěl představit základní pilíř biodynamického zemědělství, preparáty roháček 500 a křemenáček 501. Rozdílem je oblast použití - roháček na půdu a křemenáček na listy. Společným rysem je jejich "zrání" nebo "dynamizace" v kravském rohu v zemi.

Taky když slyšíte "šalvěj" blikne vám hned na mysli "babské ucho" a Saxana? Mě pokaždé. Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je vytrvalá, silně aromatická léčivka z čeledi hluchavkovitých.