S Vojtou píšem blog

Dneska jsem se rozhodl udělat jasno v pojmech. Na degustacích, ve sklepě ale i na návštěvách se ptáte "Je rozdíl mezi klasickým zemědělstvím a eko?"
a "Co to znamená biodynamika, to je bio?". Abych to uvedl na pravou míru, máme v ČR vinařství třech typů. Ale postupně.

Znáte přesličku? Ty malé zelené "stromečky" které je možné vidět od května až do září? Tak to je jen jedna její tvář. Přeslička rolní, o které vám chci dneska něco říct, je vytrvalá bylina vyrůstající to výšky až 70 cm pro kterou je typický tzv. dimorfismus - dva sezónní vzhledy. Jarní lodyha vypadá spíše jako vysoká hubená houba, letní...

Říkal jsem minule něco o plevelu? Tak teď jsme u toho. Máme na Zemi (stačí se podívat jen po ČR) spoustu rozmanitých druhů rostlin. Pokud rostlina roste někde proti vůli pěstitele, označíme ji za plevel, ale jinde a jindy může být žádoucí! Kopřivy patří podle mě k "užitečným plevelům" - pomáhají našemu zdraví, léčí fyzické obtíže a v podobě výluhu...

Jako asi každý vinař jsem začínal v klasické komerční produkci. Pomáhal jsem taťkovi při výrobě vína do našeho rodinného vinného sklepa, ve kterém pořádáme degustace.